Ciciban
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Bela moka, lonček vode, košček kvasa, ščep soli,
če to dobro skupaj zmešaš, fino se testo dobi.
Že pripravljena je peč, hlebček kruha - dobra reč!
(Janez Bitenc)
če to dobro skupaj zmešaš, fino se testo dobi.
Že pripravljena je peč, hlebček kruha - dobra reč!
(Janez Bitenc)
Kot vsak tretji teden v novembru, smo tudi letos obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, pod sloganom "Kruh za zajtrk - super dan!" Letos namreč obeležujemo mednarodno leto prosa, zato je žitu namenjena večja pozornost.
Že v tednu pred izvedbo, so v igralnicah potekale različne dejavnosti na temo živil in zajtrka, preizkusili smo se tudi v mletju pšenice in peki kruha.
V igralnicah je v petek zajtrk potekal na malce bolj poseben način, s pogrinki, ki so jih izdelali otroci in tradicionalnimi slovenskimi sestavinami. Najstarejši otroci so si ob druženju ogledali tudi poučen film o slovenski avtohtoni čebeli - Sivki.
Da bi bil naš zajtrk še posebej zdrav, pa se zahvaljujemo:
kmetiji Juvan iz Dola pri Hrastniku za jabolka, Pekarni Kupšek iz Trbovelj za kruh, Ekološki kmetiji Sešlar iz Izlak za biodinamično mleko in mlekarni Krepko za bio maslo, ter vsem pridnim čebelam in čebelarjem v Sloveniji, ki skrbijo, da je bil zajtrk medeno sladek.
Kolektiv enote Ciciban